التهاب لگن چگونه ایجاد می شود؟
بیماری التهابی لگن عبارت است از عفونت رحم، لولههای رحمی و سایر اعضاء تولید مثل که سبب درد مزمن در قسمت تحتانی شکم می شود. این بیماری یکی از عوارض جدی تعدادی از بیماریهای آمیزشی مثل عفونت با کلامیدیا و سوزاک است.
بیماری التهابی لگن می تواند به لولههای رحمی آسیب برساند. بیماری التهابی لگن دارای 4 عارضه مهم ناباروری، حاملگی خارج از رحم، تشکیل آبسه در داخل لگن و درد مزمن لگنی است. زنان مبتلا به عفونت لگن به دلیل التهاب ایجاد شده در لولههای رحمی 20 درصد شانس ناباروری خواهند داشت، همچنین میزان باروری خارج رحمی در این افراد 9 درصد است. میزان ابتلا به دردهای مزمن لگنی نیز 18 درصد است.
علائم بیماری التهابی لگن
- درد در قسمت پایین شکم و لگن
- ترشحات زیاد واژینال با بوی آزاردهنده
- خونریزی بعد از رابطه جنسی
- خونریزی بین دو پریود
- درد و خونریزی حین رابطه جنسی
- تب و لرز
- درد به هنگام دفع ادرار
التهاب لگن و دلایل آن
بسیاری از انواع باکتریها میتوانند باعث ایجاد التهاب لگن شوند، اما شایعترین نوع آن باکتری کلامیدیا و سوزاک است. این باکتریها اغلب از طریق رابطه جنسی محافظت نشده منتقل میشوند.
التهاب لگن و عوامل زمینه ساز
- شروع رابطه جنسی در سن پایین تر از 25 سال
- داشتن شرکای جنسی متعدد
- داشتن شریک جنسی غیرمتعهد
- داشتن رابطه جنسی بدون کاندوم
- استفاده از دوش واژینالهای مکرر و بر هم زدن تعادل محیط واژن
- سابقه بیماری عفونت لگن، یا بیماری آمیزشی
بیماری التهاب لگن و عوارض
حاملگی خارج رحمی: عفونت لگن شایعترین علت حاملگی خارج رحمی است. در حاملگی خارج رحمی، التهاب ایجاد شده بر اثر عفونت لگن اجازه نمیدهد که تخمک از مسیر لولههای رحمی به رحم برسد، بنابراین در لولهها لانه گزینی میکند. حاملگی خارج رحمی بسیار خطرناک و تهدید کننده حیات است و یک اورژانس مامایی محسوب میشود.
ناباروری: التهاب لگن به اندام تولید مثلی آسیب وارد کرده و باعث ناباروری میشود. هر چه مدت زمان طولانیتر مبتلا به این بیماری باشید، شانس ناباروری بیشتر است. همچنین تاخیر در درمان عفونت لگن منجربه ناباروری میشود.
درد مزمن لگن: عفونت لگن میتواند منجر به درد لگن شود که ممکن است ماهها یا سالها طول بکشد. اسکار و جای زخم که در لولههای رحمی یا سایر قسمتها ایجاد شده منجر به درد در حین رابطه جنسی و زمان تخمک گذاری میشود.
آبسه لولههای رحمی تخمدان: عفونت لگن ممکن است آبسههای چرکی در رحم و تخمدان ایجاد کند. اگر به صورت درمان نشده رها شود، میتواند تبدیل به یک عفونت کشنده شود.
عفونت لگن و روش پیشگیری
- رابطه جنسی محافظت شده: حتما از کاندوم طی رابطه جنسی استفاده کنید. از سلامت و سابقه بیماریهای آمیزشی شریک خود مطلع شوید. به شریک جنسی خود متعهد باشید و از تعدد شرکای جنسی خوداری کنید.
- در مورد روش پیشگیری از بارداری با پزشک خود مشورت کنید: بسیاری از روشهای پیشگیری نمیتوانند از عفونت لگن پیشگیری کنند. بسیار اهمیت دارد که در کنار مصرف قرصهای ضد بارداری از کاندوم نیز در زمان رابطه جنسی استفاده کنید.
- غربالگری عفونتهای آمیزشی را انجام دهید: اگر در معرض عفونتهای آمیزشی مانند کلامیدیا هستید، حتما توسط پزشک متخصص معاینه شوید. درمان عفونتهای آمیزشی از ابتلا به عفونت لگن پیشگیری میکند.
- از شریک جنسی خود بخواهید از نظر عفونت آمیزشی آزمایش انجام دهد: اگر مبتلا به عفونت لگن یا آمیزشی هستید، حتما شریک جنسیتان را تشویق به انجام تست و معاینه کنید.
- از دوش واژینال پرهیز کنید: دوش واژینال تعادل محیط واژن را بر هم میزند.
آیا عفونت لگن درمان میشود؟
اگر تشخیص عفونت لگن به موقع انجام شود، بیماری قابل درمان است. هر چه زمان بیشتری از ابتلا به عفونت لگن سپری شده باشد، عوارض و مشکلات بیشتری برای فرد به همراه خواهد داشت. برای درمان از انواع آنتی بیوتیکها استفاده میشود. ممکن است در زمان مصرف آنتی بیوتیک، علائم شما ناپدید شود اما بخاطر داشته باشید تا تکمیل دوره درمان مصرف آنتی بیوتیکها را ادامه دهید. حتما شریک جنسی خود را از ابتلا به بیماری مطلع کنید. شریک جنسی شما نیز باید مورد آزمایش و معاینه قرار بگیرد و در صورت ابتلا به بیماری هر دو باید درمان شوند. مهم است که قبل از بهبود کامل شما و شریک جنسیتان از هرگونه رابطه جنسی خودداری کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
- در صورت درد شدید در قسمت پایین شکم
- تهوع و استفراغ غیرقابل کنترل
- تب بالای 38 درجه
- ترشحات واژینال با بوی زننده
اگر علائم شما شدید نیست، اما به طور همیشگی وجود دارد، حتما و فورا با یک پزشک متخصص مشورت کنید. ترشحات واژینال همراه با بو، درد به هنگام دفع ادرار و خونریزی بین پریودها میتواند نشانهای از عفونتهای آمیزشی باشند. اگر این علائم را دارید از انجام رابطه جنسی خودداری کرده و حتما به دنبال درمان باشید. توجه کنید که اگر علائمی مانند درد شدید در قسمت پایین شکم، شوک و غش، استفراغ و تب بالا را تجربه کردهاید، فورا به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کرده و مورد درمان قرار بگیرید.
عفونت لگن و روش تشخیص
- معاینات لگن
- کشت سلولی: کشت از ترشحات دهانه رحم برای بررسی عفونت
- سوندگرافی ناحیه لگن: در این روش با استفاده از امواج صوتی تصاویر اندام داخلی و لگن نمایش داده میشود.
- بیوپسی یا نمومه برداری از لایههای داخلی رحم
- لاپاراسکوپی: که یک روش سرپایی است که پزشک از طریق یک برش کوچک در شکم با ابزار بسیار انعطاف پذیر وارد حفره شکمی شده و از لگن تصویر برداری میکند.
نتیجهگیری
بیماری التهابی لگن یکی از شایعترین و پر عارضهترین بیماریهایی است که ممکن است زنان را گرفتار کند. این بیماری عوارض مهم و جدی مانند ناباروری، حاملگی خارج رحمی، دردهای مزمن و آزاردهنده و آبسههای لگنی را به همراه دارد. این عوارض کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. باکتریها عامل ایجاد این بیماریاند که دو عامل بیماری سوزاک و کلامیدیا شایعترین علت ایجاد بیماری التهابی لگن است. توجه به علائم بیماری، تشخیص و درمان به موقع اثرات مخرب بیماری را کاهش میدهد.
نظر شما چیست؟